Armata Ucrainei, vlăguită. Zelenski recunoaşte că duce lipsă de oameni, iar cei pe care îi are sunt demoralizați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a recunoscut vineri, 17 mai 2024, într-un interviu acordat AFP, că ţara sa duce lipsă de oameni şi că acest lucru afectează moralul trupelor, în timp ce sâmbătă intră în vigoare o nouă lege privind mobilizarea pentru a reface rândurile armatei.

Volodimir Zelenski vizitează fortificațiile de la Harkov FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski vizitează fortificațiile de la Harkov FOTO EPA-EFE

"Trebuie să umplem rezervele (...) Există un număr semnificativ de brigăzi care sunt goale. Trebuie să o facem pentru ca băieţii (care sunt pe front) să poată avea rotaţii normale. Aşa se va îmbunătăţi moralul", a spus el.

În acest context, președintele ucrainean a vizitat joi, 16 mai 2024, orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, într-o încercare de a întări moralul trupelor care se confruntă cu o nouă ofensivă lansată de armata rusă, potrivit Reuters.

În ultima săptămână, trupele ruse au avansat mai mulți kilometri și au ocupat mai multe sate în regiunea Harkov, forțând armata ucraineană să-și regândească distribuirea resurselor pentru a apăra acest nou front. În același timp, presiunea pe frontul din estul Ucrainei continuă să crească.

Situația rămâne extrem de dificilă, ne consolidăm unitățile”, a declarat Zelenski după întâlnirea cu comandanții militari din Harkov. De asemenea, președintele ucrainean a vizitat un centru sanitar unde a discutat cu soldații răniți și s-a fotografiat cu trupele într-o altă locație.

Noua ofensivă rusă din Harkov nu doar că a provocat distrugeri considerabile în localitățile de graniță și a afectat moralul trupelor ucrainene, dar a reprezentat și o provocare semnificativă pentru planificatorii de război ucraineni. Aceștia trebuie acum să gestioneze resursele limitate pentru a apăra un front extins pe circa o mie de kilometri.

Provocările cu care se confruntă Kievul

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu care se confruntă Ucraina: noul asalt al Rusiei, ajutorul occidental, lipsa soldaţilor pe front, armistiţiul olimpic, invitaţia adresată Chinei pentru a participa la summitul păcii. Iată principalele puncte ale acestui interviu exclusiv.

Ofensiva rusă împotriva regiunii Harkov

"Şi-au lansat operaţiunea, poate consta din mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val. Dar situaţia este sub control după acest prim val".

"Sunt la maxim 5-10 kilometri de frontieră, i-am oprit (...) Nu aş spune că este un mare succes (rusesc), dar trebuie să fim cumpătaţi şi să recunoaştem că ei, nu noi, sunt cei care pătrund pe teritoriul nostru. Acesta este avantajul lor".

"Rusia vrea să cucerească oraşul Harkov, dar înţelege că este o bătălie dificilă. Ei vor asta, vor să atace".

"Ei înţeleg că avem forţe şi că vor lupta mult timp".

"După părerea mea, nu vor muri cu milioanele pentru a cuceri Harkovul".

Lipsa forţelor pentru a ataca Kievul

"Nu au forţele pentru o ofensivă de amploare asupra capitalei, aşa cum aveau la începutul invaziei".

Lupta pentru supremaţia aeriană

"În prezent, avem 25% din ceea ce ne trebuie pentru a apăra Ucraina, vorbesc despre sisteme de apărare aeriană".

"Putem avea trei miliarde de dolari pentru a achiziţiona două (sisteme Patriot) pentru regiunea Harkov, astfel încât bombele să nu mai cadă asupra soldaţilor noştri?"

"120 până la 130 (de avioane de luptă) F-16 sau alte aparate moderne" "În total, avem nevoie de o asemenea flotă de F-16 pentru a atinge paritatea" cu Rusia.

Fără armistiţiu olimpic

"I-am spus: Emmanuel (Macron, preşedintele Franţei), nu credem în asta. Să ne imaginăm pentru o clipă că există un armistiţiu. În primul rând, nu avem încredere în (Vladimir) Putin. În al doilea rând, nu îşi va retrage trupele. În al treilea rând, (...) spune-mi, Emmanuel, i-am zis, cine garantează că Rusia nu va profita de acesta pentru a-şi aduce trupele pe teritoriul nostru?"

"Suntem împotriva unui armistiţiu care ar face jocul inamicului".

Apel lansat Chinei

Liderii chinezi "trăiesc oarecum cu sentimentul că, dacă Rusia pierde războiul, nu este o pierdere pentru Rusia, este o victorie pentru Statele Unite. Pentru ei, deci nu este nici o victorie pentru Ucraina, nici o pierdere pentru Rusia (...) Este o victorie pentru Occident. Şi vor să găsească un echilibru între cele două. Acesta este motivul pentru care aş dori să văd China implicată în summitul asupra păcii", pe 15 şi 16 iunie în Elveţia.

Occidentului îi este teamă

"Ne aflăm într-o situaţie absurdă în care Occidentul se teme că Rusia va pierde războiul. Şi (în acelaşi timp) nu doreşte ca Ucraina să îl piardă. Pentru că victoria finală a Ucrainei va duce la înfrângerea Rusiei. Iar victoria finală a Rusiei va duce la înfrângerea Ucrainei".

Interdicţia occidentală de a lovi teritoriul Rusiei

"Ei ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemelor lor (de armament) situate pe teritoriul rus cu armele occidentale. Nu avem dreptul să facem acest lucru".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite